
PSİKOTERAPİ NEDİR?
Psikoterapi ruh sağlığına ilişkin sorunların, bir profesyonel ile konuşulması yoluyla çözümlenmesi girişimlerine verilen genel bir addır. Psikoterapi sırasında, kişi ruhsal durumu, ruh hali, duyguları, düşünce ve davranışlarını fark etme fırsatı bulur. Psikoterapi sayesinde bir bakıma yaşamınızı nasıl kontrol edebileceğinizi ve değişen koşullarla sağlıklı yollarla nasıl baş edebileceğinizi öğrenirsiniz.
Psikoterapi Nedir? Ne değildir?
-
Biliniz ki psikoterapist sizin adınıza karar alacak bir ruh sağlığı uzmanı değildir. Psikoterapistin görevi sizin adınıza karar vermek değil, sizi kendi seçimlerinizi yapma ve kendi kararlarınızı alma olgunluğuna eriştirmektir.
-
Psikoterapi deyince hemen herkesin aklına ilk önce rahat bir divana uzanmış pozisyonda şimdi çocukluğunuza inelim sözleri gelir. Çocukluk yaşantıları psikolojik rahatsızlıklarda çok büyük öneme sahip olmakla birlikte psikanalitik psikoterapi dışında böyle bir ortam yaşamayacaksınız.
-
Psikoterapi sadece iz bırakmış, eski travmatik anıları kurcalama süreci değildir. Psikoterapist zaman zaman psikolojik sorunda gerekli görürse eski olumsuz yaşantıları irdeleyip, işleyebilir ancak günümüzde bir çok psikoterapi yöntemi yakın geçmiş ve şimdiki zamana odaklanır.
-
Psikoterapi seans içinde sadece mutluluk, iyimserlik dağıtan bir süreç değildir. Zaman zaman acı ve sıkıntı duyabilir, psikoterapistinize kızabilir, terapiyi bırakma ihtiyacı hissedebilirsiniz. Sizi anlık mutlu eden, suyunuza giden bir danışman iyi bir psikoterapist değildir. Psikoterapist olarak hedefimiz size acı da gelse içgörü ve farkındalığınızı arttırarak daha olgun, bağımsız ve huzurlu hale gelmenizi sağlamak, sorunlar karşısında baş etme kapasitenizi arttırmaktır.
-
Psikoterapi dertlerinizi döküp rahatladığınız, psikoterapistin de iyi bir dert dinleyici olduğu bir süreç değildir. İyi bir dinleyici olmak psikoterapistin olması gereken özelliklerinden olup, bazen sadece dinlemek de terapötik etki sağlasa da iyi bir psikoterapist durumunuzla ilgili yorum ve yüzleştirmeleri yapmak durumundadır. Bu yorum ve yüzleştirmeler de akil insan tarzında değil, herkesin göremediğini görmek ve tüm psikolojik bilgi birikimini içerecek biçimde olmalıdır.
-
Psikoterapiye gelmeniz, psikoterapi ihtiyacı duymanız sizin güçsüz olduğunuz anlamına gelmez. Bilinçdışınızda takılı kalmış bir etken büyük sorunlarınızın küçük bir nedeni olabilir. Kendinizi tanımak, ilişkilerinizi geliştirmek, hayattan keyif almak, yaşam kalitenizi arttırmak için de psikoterapi alınabilir.
-
Psikoterapi bir mahkeme, psikoterapist de hakim değildir. Yani psikoterapi bir yargılanma, eleştirilme süreci değildir. Psikoterapistiniz sizi olduğunuz gibi önkoşulsuz kabul edecek, eleştirip yargılamadan terapötik işbirliği içine girecektir. Kendinize ya da başkalarına zarar verme durumunda psikoterapistin müdahale sorumluluğu vardır.